Enstegsregulator med justerbart tryck
Lär känna din regulator
A: Strömkabel.
B: Nålventilsjusterare; varierar CO2-dosen. Vrid moturs för att öka flödet, medurs för att minska flödet.
C: Nålventilsutgång (push-fit).
D: Magnetventil. Anslut till en timer eller pH-kontroller för att endast dosera CO2 vid specifika tider och varaktigheter.
E: Arbetsutgångstryckmätare.
F: Cylindertryckmätare.
G: Tryckjusteringsknopp (medurs ökar trycket, moturs minskar trycket).
H: Mutter: måste dras åt med skiftnyckel/spärrnyckel.
Video
Steg-för-steg
Steg 1) Dra åt regulatorn till din CO2-cylinder med en skiftnyckel eller spärrnyckel. Håll inte i regulatorn medan du drar åt; låt den rotera fritt. Om du håller i regulatorn medan du drar åt muttern kan friktionen mellan muttern och stjälken få stjälken att vrida sig moturs och skruva loss från regulatorns huvuddel, vilket resulterar i en läcka.
Steg 2) Ställ in utgångstrycket till minimum genom att vrida tryckjusteringsknoppen helt moturs.
Steg 3) Stäng nålventilen genom att vrida helt medurs.
Steg 4) Anslut magnetventilen till ett eluttag och slå på.
Steg 5) Öppna gasflödet från din CO2-cylinder.
Steg 6) Cylindertryckmätaren (A) kommer nu att visa cylindertrycket. Vrid tryckjusteringsknoppen medurs tills utgångstryckmätaren (B) visar 40PSI, vilket är en bra startpunkt för en enkel diffusorinstallation.
Steg 7) Regulatorn är nu redo att användas och du kan öka utgångstrycket genom att vrida kontrollknoppen medurs. Ett tryck på 40PSI är lämpligt för de flesta diffusorer.
Med bubbleräknaren och diffusorn installerade, vrid nålventilen moturs för att låta gasen flöda ut ur regulatorn och till diffusorn via bubbleräknaren. När du ser bubblor komma från diffusorn indikerar det att systemet är fullt trycksatt, och du kan sedan ställa in din önskade bubbelhastighet genom att justera nålventilen.
Som en grov guide är 1 bubbla per sekund lämplig för ett 150L akvarium - justera din dosering i enlighet med detta, dvs. 2 bubblor per sekund för ett 300L akvarium.
Steg 8) Vrid nålventilen moturs för att låta gasen flöda ut ur regulatorn och till diffusorn via bubbleräknaren. När du ser bubblor komma från diffusorn indikerar det att systemet är fullt trycksatt, och du kan sedan ställa in din önskade doseringshastighet genom att justera nålventilen.
Det är tillrådligt att använda en bubbleräknare för att bestämma hur mycket CO2 som doseras. Som en grov guide är 1 bubbla per sekund lämplig för ett 150L akvarium - justera din dosering i enlighet med detta, dvs. 2 bubblor per sekund för ett 300L akvarium.
Kontrollera läckor
Det rekommenderas att varje gång du återansluter regulatorn till CO2-försörjningen att du kontrollerar för läckor. Att identifiera en läcka från början är ett mycket mer önskvärt resultat än att upptäcka att det finns en läcka först när en betydande mängd (eller hela) din CO2-cylinder har läckt.
Det enklaste sättet att kontrollera för läckor är att täcka alla anslutningar med tvållödder och leta efter tecken på bubblor samt lyssna efter ett 'väsande' ljud. Om din regulator har en magnetventil rekommenderas det att du stänger av strömförsörjningen innan du applicerar tvållödder. Försök också att endast använda själva tvållödret och så lite vatten som möjligt.
Koppla bort från CO2-cylinder
Om du vill koppla bort regulatorn från gascylindern är det viktigt att du först rensar gasen inom regulatorn. För att göra detta, stäng ventilen på gascylindern och öppna sedan nålventilen på regulatorn för att använda den återstående gasen. När tryckmätarna på regulatorn visar noll tryck är det säkert att koppla bort regulatorn från cylindern.